Sherry Cherry Cake
Mitt sista bidrag till Ögontävlingen var en sherry cherry cake. Här har
jag använt mig av ett vanligt recept på kladdkaka som bas. Jag
har på fri hand tagit lite extra av de "torra" ingredienserna för att
balansera upp mot all vätska.
Min kladdkaka
1 tsk Vaniljsocker
2 dl socker
3 msk kakao
2 ägg
1 1/2 dl mjukvispat smör
2 dl mjöl
2 msk honung
1 msk sirap
Till basreceptet har jag även tillsatt rivet skal av 1/2 citron och1
1/2 dl sherry. Kakan har sedan gräddats i 170 grader i nedre delen av
ugnen. Dekorerad med
sherrygrädde, coctailbär och mandelflarn. Sidorna är täckta i kokos.
Chai Latte Terrin
Mitt fjärde bidrag i Fazer/ögon tävlingen var en chai latte terrin.
Basen var hemgjorda chaikakor.
Jag gjorde inget eget recept denna gång utan istället hittade jag ett perfekt recept hos Tant Russin:
Chaisnittar
ca 24 st
100 g rumsvarmt smör
1 dl farinsocker
1 msk ljus sirap
2 1/2 dl mjöl
1 msk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
1/2 tsk stött anis
1/2 tsk malen kardemumma
1/2 tsk malen nejlika
1/2 tsk malen kanel
1/2 tsk malen ingefära
1/2 tsk malen svartpeppar
1 msk vatten
ca 24 st
100 g rumsvarmt smör
1 dl farinsocker
1 msk ljus sirap
2 1/2 dl mjöl
1 msk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
1/2 tsk stött anis
1/2 tsk malen kardemumma
1/2 tsk malen nejlika
1/2 tsk malen kanel
1/2 tsk malen ingefära
1/2 tsk malen svartpeppar
1 msk vatten
* Eftersom jag inte bara är en marsipantiger utan även en kardemummatiger så dubblade jag dosen kardemumma.
Gör så här
Sätt
ugnen på 175˚C. Vispa smör, socker och sirap vitt och poröst med
elvisp, använd visparna. Stöt anis i en mortel. Sikta ner mjöl,
vaniljsocker, bakpulver och alla kryddorna i degen, tillsätt vatten och
vispa med låg hastighet tills det blir en smulig deg. Tryck ihop
smulorna med händerna till en deg i bunken. Ta upp degen på mjölad bänk.
Dela den i delar som rullas ut till längder som är lika långa som
plåten är bred. Lägg längderna på plåt med bakplåtspapper och platta
till dem lite. Grädda i ca 20 minuter. Ta ut plåten och låt kakorna
svalna lite innan varje längd delas i 8 diagonala bitar
Chaisnittarna hackade jag grovt och använde som frasig botten. Ovanpå ligger ett tjockt lager av hårt vispad vit chokladmousse smaksatt med lite vanilj. Över moussen ligger en hemgjord sås gjord på mörk choklad och smaksatt med starkt kaffe. Toppar allt gör en stor klick fluffig kanelgrädde.
Kakor från Linz med engelsk sylt
Som utlovat så kommer här mitt tredje bidrag till Fazer tävlingen. Jag
har inte bakat några andra småkakor än pepparkakor på många år nu. Jag
vet inte riktigt varför då hårda kakor faktiskt är mina absoluta
favoriter, speciellt till frukost och speciellt om de är riktigt söta:)
För någon månad sedan fick jag iallafall en burk hemgjord sylt av min fina svärmor. Den var fraktad över ända från England och var gjord på massor av hallon samt tre (!) krusbär. En sådan unik present kan ju faktiskt inte bli annat än kakor:) Det var första gången jag gjorde syltkakor och det gick strålande.
För någon månad sedan fick jag iallafall en burk hemgjord sylt av min fina svärmor. Den var fraktad över ända från England och var gjord på massor av hallon samt tre (!) krusbär. En sådan unik present kan ju faktiskt inte bli annat än kakor:) Det var första gången jag gjorde syltkakor och det gick strålande.
Syltkakor från Linz
375 g vetemjöl
250 g smör
125 g florsocker
2 msk vaniljsocker
1 ägg
2 tsk bakpulver
Gör så här:
Rör ihop smör, socker, mjöl, bakpulver, vaniljsocker och ägg till en
jämn smet.
Plasta in degen och ställ i kylen i 30 minuter.
Kavla ut degen och stansa ut kakorna.
Stansa ett mindre hål i hälften av
kakorna. Grädda i 180 C i ungefär 15 min .
Bred de hela kakorna med
sylt och lägg de med "hål" på som lock.
Dessa kakor var meningen att jag skulle frysa in och ha på min sons
tvåårs kalas.
Tyvärr var det faktiskt så goda, om jag nu får skryta
lite, så jag och min sambo åt upp allihopa under kvällen! Fast jag
kanske inte kan ta åt mig hela äran. Det var en enormt god sylt jag
fick!!!
Tårta med päron och pepparmint
Precis nu, när jag skulle starta upp min nya fina bakblogg (jag samkör inlägg ett tag) så går
kortläsaren sönder:( Tyvärr innebär detta att jag inte kan ladda upp
några nya bilder för tillfället. Ni får därför hålla till godo med ett
av mina bidrag till Årets bak och dessertmästare 2012. Tyvärr blev jag
inte utvald att tävla i år. Grymt besviken blev jag men jag måste säga
att det var några väldigt vackra och goda bakverk som juryn hade valt
ut.
Man kan fortfarande rösta på vem som ska få äran att bli den femte finalisten:
Man kan fortfarande rösta på vem som ska få äran att bli den femte finalisten:
Som sagt var, väldigt spännande smakkombinationer kan man finna här. Om jag får välja tror jag att jag helst skulle smaka Malins
- lakrits-och hallontårta med vitchokladganaché. Malin har dessutom
varit snäll nog att skriva ut hela receptet. Det blir nog så att jag
provar att baka den snart:)
Först skall jag dock påbörja ett av mina "hemliga" projekt som jag skall berätta mer om senare.
Här kommer ett av mina bidrag till tävlingen. Det är en vanlig tårta med dekorationer i marsipan. Jag älskar ju att dekorera i marsipan så att göra en tårta var tvunget. Bottnarna är bakade efter ett recept av Leila Lindholm. Jag dubblar alltid det receptet dock. Tycker att bottnarna blir lika saftiga och goda men mer stabila.
Mellan anslagen ligger en hemgjord vaniljmousse som jag har tillsatt med
1,5 dl päronkräm. Kombinationen vaniljmousse och päronkräm
tycker jag personligen är riktigt härlig. Prova får ni se!
Andra lagret består grädde som jag vispade i pepparmintsessens. Jag vet
att det låter som jag har bakat en tandkrämstårta! men den smakar inte
så, jag lovar :)
Essensen måste dock tillsättas varsamt, då det
är lätt att det blir starkt istället för friskt!
Detta är en av mina favoriter då jag tycker tårtor ofta kan
bli för söta. Speciellt de som har mycket dekorationer i sugarpaste
eller marsipan.
Kanske inte det mest spännande bidraget, eller den mest avancerade tårtan men den var rolig att göra.
Ny tävling:)
http://bakochdessert.se/tavling/allabidrag
Det är allas vår Fazer /Ögon som anordnar sin årliga bak och dessert tävling. Ovan ser ni ett av bidragen som jag anmält. Jag kanske överdrev lite när jag skickade in fem bidrag men, helt ärligt, jag hade kunnat skicka in så många fler:) Det finns ju ingen bättre kick än att baka för en tävling:)
Jag kommer att lägga upp bilder och recept på mina bidrag här efter att tävlingen har stängt. Gå gärna in och titta på alla bidragen. Det finns många kreativa människor i vårt avlånga land.
Och håll en tumme för mig!!!!
Final på Centralstationen i Stockholm låter så enormt roligt!!!!
Kardemummakaka
Detta är min absoluta favoritkaka att baka. Detta på grund av den enkla anledningen att det är den godaste smet som finns!!! Kakan själv är dock inte heller så dum:)
4 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
1 dl socker
2 tsk stött kardemumma
100 g smör (rumsvarmt)
1 ägg
2 dl mjölk
ströbröd
2 äpplen
2 msk hackad mandel
2 msk pärlsocker
Rör i hop mjöl, bakpulver, socker, kardemumma och smör.
Tillsätt ägget
och mjölk under omrörning.
Vispa till en slät smet.
Smöra och bröa en
rund form med avtagbar kant.
Häll i smeten. Skala och klyfta äpplena och
tryck ned i smeten.
Strö över mandel och pärlsocker.
Grädda i nedre
delen av ugnen på 225 grader i ca 30 minuter.
Tävling
Jag vet att det har varit många tårtor den senste tiden (men det är ju så roligt:)) Hopas ni inte tröttnar. Här kommer ännu en:)
Jag hoppas verkligen att ni går in och röstar på min tårta, om ni tycker om den, i Almondytävlingen:http://www.pimpmytarta.se/?id=1173
Tårta Royale
Oj oj oj, Stackars mig. Jag hade lite marsipan över .
Så jag var ju helt enkelt tvungen att göra en tårta till.
Basen är sockerkaksbotten
3 ägg
3 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
75 g smör
1dl vatten
3 dl vetemjöl
Fyllning 1
Sylt sylt och mera sylt. Det var länge sedan jag gjorde en sylttårta så denna gång blev det inslag av den gamla hederliga klassikern.
Jordgubbssylt, blåbärssylt samt drottningsylt, vilket förvisso är en blandning av de två förstnämnda, blandades hej vilt i ett tjockt lager.
Fyllning 2
Inlagda päron halvor skars i tunna skivor och lades på botten. Saften/lagen från päronen blandades med grädde och lades i ett lager på päronen.
Fyllning 3
Marsansås som kokats tjock samt lite tårtmousse med vaniljsmak, färdigköpt, fick avsluta det sista lagret.
Tårta med blommor
Denna tårta tyckte min mamma var jättegod. Det är ett toppbetyg i särklass.
Basen är sockarkaksbotten
3 ägg
3 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
75 g smör
1dl vatten
3 dl vetemjöl
Smörj och bröa en form,. Jag tog ströbröd denna gång. Sätt ugnen på 175°C.
Vispa ägg och socker pösigt med elvisp.
Vispa ned vaniljsocker och bakpulver.
Tillsätt vetemjölet.Smält smöret, häll i vatten och låt koka upp.
Häll sedan det i smeten
och vispa till det blir jämt.
Häll smeten i
formen och ställ in den i ugnen.
Grädda i nedre delen av ugnen i 175°C, ca 45 minuter.
Sockerkakan (jag gjorde två) delades i fyra delar men jag använde bara tre delar.
Fyllning 1
1,5 dk kiviks päronkräm
2 msk marsanpulver
1,5 dl mjölk
Nötbotten med chokladmousse, nötter och kolasås
Jag gjorde en liten kaka. Rubriken talar ganska klart om vad den består av.
Nötbotten
3 dl hasselnötter
ca 200 gram
4 äggvitor3 dl strösocker eller florsocker
Sätt ugnen på 200 grader. Rosta nötterna i 10 min i mitten av ugnen i en långpanna
Sänk ugnsvärmen till 150 grader.
Mal nötterna i nötkvarn, hacka fint för hand eller kör i matberedare med kniven.
Vispa äggvitorna till hårt skum. Tillsätt florsockret och vispa ytterligare någon minut.
Vänd ned nötterna försiktigt och häll i en stor form.
Grädda i 15 min.
Låt bottnarna kallna innan de lossas.
Chokladmousse
100 g choklad, gärna mörk
2 st äggulor
0,5 dl starkt kaffe
3 msk florsocker
2,5 dl vispgrädde
Smält chokladen försiktigt och låt svalna till under 65°C (annars kan äggulorna koagulera).
Rör ner äggulorna en i taget. Rör ordentligt mellan varje.
Låt smeten svalna.
Rör ner kaffe och florsocker.
Vispa grädden, inte för hårt, och rör ner den i smeten till en jämn smet.
Ställ in i kylen och låt stå en stund.
Blomstertårta med pärlor
Gjorde en snabb tårta när vi hade besök för en tid sedan. Tyvärr blev den lite rinnig. Tror att det var på grund av de färska jordgubbarna.
Sockerkaksbottnar och marängbottnar med lemoncurd, grädde och smörkräm. Täckt med blå marsipan. Detaljer i turkos marsipan, vit sugarpaste och mjuka sockerpärlor.
Kaka med trädgårdens röda vinbär
Vi har hela trädgården fulla med vinbär. Därför gjorde jag en enkel, men väldigt god kaka.
75 g smör eller margarin
3 ägg
2 dl strösocker
2,5 dl vetemjöl
1,5-2 dl röda vinbär
0,75 dl kokosflingor
Smörj en form. Bröa den med kokosflingor istället för vanligt ströbröd. Smält smöret eller använd flytande margarin. Tillsätt ägg, socker, vaniljsocker och vetemjöl och rör till en jämn smet.
Häll smeten i formen. Lägg på vinbären.
Grädda kakan i nedre delen av ugnen. 200 grader, i 25 minuter. Den ska vara lite gyllenbrun.
Låt svalna!
Knapriga muffins med rödbetor
3 (ca 350) g rödbetor
2 1/2 dl valnötter
3 ägg
3 dl rårörsocker
1 tsk vaniljsocker
2 krm flingsalt
1 dl olja
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
Sätt ugnen på 175 C. Skala och riv rödbetorna fint. Bryt eller hacka valnötterna grovt
Vispa ägg, socker, vanilj och salt poröst. Rör ner rödbetor, valnötter och oljan.
Blanda vetemjöl och bakpulver och vänd ner i smeten.
Häll smeten i muffinsformar.
Grädda i ugnen i ca 25 minuter. Låt svalna på galler.
Frosting
200 g färskost
50 g smör
1 1/2 dl florsocker
Rivet skal av citron
Rör ihop färskosten med smöret. Rör sedan i florsocker och smaksätt med citronskal eller lite citronsaft.
Ett litet tips guld värt!
Återigen dags för den klassiska kladdkakan!!! Jag fullkomligt älskar att beströ mina bakverk med nötter, strössel och speciellt pärlor. Pärlorna kan dock vara lite besvärliga eftersom de oftast är så hårda. Gissa om jag blev glad när upptäckte att det fanns mjuka sockerpärlor att beställa från Strössel och annat.
Sockerpärlorna hittar du här: http://www.strosselannat.se/parlor/socker-parlor-mjuka-4mm-parlemovita-50-g.html
Mikaelas Snickerskaka i två våningar
Det här receptet är egentligen en kombination av två olika recept. samt lite tillägg. Egentligen är det väl kanske fusk att kalla det "mitt recept" men i brist på annat namn så...
Basen kommer från Leila Lindholms "maffig chokladtårta med peanutbutter frosting":
200
g
smör
3 dl ljust muscovadosocker
1 dl ljus sirap
4 st ekologiska ägg
5 dl vetemjöl
1.5 dl kakao av god kvalitet
3 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 nypa salt
3 dl mjölk
200 g mörk kvalitetschoklad 70%
smör till formen
3 dl ljust muscovadosocker
1 dl ljus sirap
4 st ekologiska ägg
5 dl vetemjöl
1.5 dl kakao av god kvalitet
3 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 nypa salt
3 dl mjölk
200 g mörk kvalitetschoklad 70%
smör till formen
Sätt ugnen på 175 grader. Vispa smör, muscovadosocker och sirap krämigt. Separera äggen och rör ner gulorna i smörkrämen. Blanda vetemjöl, kakao, bakpulver, vaniljsocker och salt. Vänd försiktigt ner mjölken och de torra ingredienserna i äggsmeten. Smält chokladen i ett vattenbad och vänd försiktigt ner den i smeten. Vispa vitorna till ett hårt skum och vänd ner dem i smeten. Fördela smeten i 2 smörade kakformar av olika storlek med löstagbar botten. Se till att smeten bredes ut
jämt över formen.
Grädda i mitten av ugnen, i cirka 15 minuter. Låt svalna och lossa försiktigt från formarna.
Fyllningen i tårtan kommer från Tove Nilssons recept "chokladtårta Snickers"
Fyllning - Peanut butter cream
3
dl
jordnötssmör
4
dl
cream cheese
2
dl
florsocker
2 dl vispgrädde
2 dl vispgrädde
Mosa ihop jordnötssmör, cream cheese och socker med en slev.
Vispa grädden och vänd in i smeten.
Bred krämen rikligt mellan tårtbottnarna. Jag delade bottnarna så att jag hade fyra stycken att lägga fyllning mellan.
Som frosting hade jag två olika. En på den nedra delen och en anna på den övre. Båda kommer från ovanstående recept.
Toves ljus chokladfrosting - bas
100 g mörk choklad 70%
125
g
mjölkchoklad, tex Marabou
1.35 dl vispgrädde
1 msk glykossirap eller vit sirap
175 g smör, rumstempererat
1.35 dl vispgrädde
1 msk glykossirap eller vit sirap
175 g smör, rumstempererat
Finhacka chokladen och lägg i en bunke. Koka upp grädde och sirap i en kastrull.Häll den varma blandningen över chokladen och låt stå 2 minuter.
Rör till en jämn chokladsmet. Låt svalna.
Vispa med en elvisp in det rumsvarma smöret i bitar i chokladsmeten.
Smeten ska bli helt slät.
Leilas Peanutbutterfrosting - top
1.5
dl
mjukt jordnötssmör
8 dl florsocker
1 dl kakao av god kvalitet
2 tsk vaniljsocker
300 g Philadelphiaost
2 msk varmt kaffe
8 dl florsocker
1 dl kakao av god kvalitet
2 tsk vaniljsocker
300 g Philadelphiaost
2 msk varmt kaffe
Rör försiktigt ihop alla ingredienser.
Låt sedan frostingen stelna till ca 30 minuter i kyl eller frys.
Efter att frostingen appliceras smälte jag japp med mjölkchoklad, aningens vit choklad och lite fluff. Detta fick sedan stelna till en härlig topping. Som avslutning lade jag kokosflingor runt basen med en inre ring av chokladströssel. Tårtan toppades sen med blandade salta nötter samt enstaka röda coctailbär.
I det enkla finns det goda!
En av de absolut godaste kakor jag vet är en enkel vanlig kladdkaka. Den måste dock vara bra gräddad. Just exakt så att den är både fast men väldigt "kladdig", söt men inte för söt. Genom åren har jag provat många recept och slutligen hamnat med mitt bästa recept. En fusion av alla de provade.
Min kladdkaka
1 tsk vaniljsocker
2 dl socker
3 msk kakao
2 ägg
1 1/2 dl flytande margarin/smör
2dl mjöl
1 1/2 dl riven kokos
2 msk honung
1 msk sirap
Rör ihop allt i en skål. Häll i en smord form. Jag brukar alltid använda kokos även till formen eftersom jag tycker ströbröd kan göra kakan lite torr. Kakan gräddas i 180 grader i mitten av ugnen. Jag anger ingen tid eftersom jag har märkt att det varierar så väldigt kraftigt beroende på ugn. Jag har under årens lopp gräddat denna kaka i allt från 20 minuter till 1 och en halv timme.
Jag vill dock påpeka att jag personligen tycker kakan blir som allra bäst om man gör en dubbel sats!
Oäkta Muffins med Falsk Frosting - Man tager vad man haver II
Tisdagen var väldigt grå förra veckan så jag beslöt att piffa upp den med lite muffins. Eftersom jag i vanlig ordning saknade en herrans massa ingredienser så blev frostingen något annorlunda. I brist på annat använde jag mig av marsansås. Marsansåsen var av det slag du kokar själv, dvs den mjölkfria varianten. Jag gjorde den tjockare genom att dels blanda den lite extra tjock samt dels vid koktidens slut, reda ut den med både lite vanligt mjöl och Maizena. Det fungerade faktiskt relativt bra. Som slutkläm lade jag sedan ett väldigt tunnt lager vispgrädde runt. Basen är gjord från ett utav Leilas recept på "vanlig" sockerkaka . Receptet gjorde jag sedan lite mer personligt med extra tillägg av hackade nötter, mandel, honung och en liten gnutta kardemumma
Ingredienser
3
st ägg
2.5
dl
strösocker
1
tsk
vaniljsocker
50
g
smör
1
dl
mjölk
3.5
dl
vetemjöl
2
tsk
bakpulver
1
st
nypa salt
skal av 1 citron
Mikaelas variant: Ca 2 dl blandade nötter och mandel, ca 2- 3 msk honung, ca 1 msk kardemumma.
Gräddas i muffinsformar. 175 grader i mitten av ugnen i 25-30 minuter. Låt svalna. Ha på den falska frostingen.
Grå tårta - piffa upp en tråkig dag
Den grå sockerpastan, som jag skulle använt till sälen Rob på Pingutårtan, kom så småningom.
Jag var ju därför bara tvungen att göra en liten tårta till......denna är dock inte mjölkfri.
Bottnar av hembakade kladdkakor. Fyllning med banan och marsansås.
Lite riven mörk choklad. Kokos ovanpå. Tunnt lager foder av smörkräm.
Smörkräm
100 g smör
3/4 pkt florsocker
3 mskv mjölk
1 ½ msk kakao
3/4 pkt florsocker
3 mskv mjölk
1 ½ msk kakao
Blommorna har sockerpärlor i mitten.
Jag valde att göra både löven och blommorna ganska tjocka eftersom jag bara hade grått och ingen annan färg.
Katastroftårta
Vissa dagar går det inte så bra att
baka. Jag mäter fel, tappar ägg etc.
Till och med fotot blev tråkigt.
Tårtan blev dock jättegod.
Botten - Kaka utan ägg
50 g smör
4½ dl Vetemjöl
3 dl socker
2 tsk vaniljsocker
3 tsk bakpulver
2 dl vatten
3 dl socker
2 tsk vaniljsocker
3 tsk bakpulver
2 dl vatten
Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret och låta det kallna lite
grann. Blanda vetemjöl, socker, bakpulver och vaniljsocker. Rör ner
mjölken och till sist det smälta smöret. Rör om till en fin och jämn
smet. Häll ner smet i en smörjd och ströbröds strödd sockerkaksform.
Grädda i nedre delen av ugnen i ca 45 minuter.
På
botten hade jag ett riktigt tjock lager Nutella. Sedan lade jag på en
marängbotten. På marängbotten lade jag på ett tjockt lager citronmousse
och ett tunnt lager med vispgrädde. Även vispgrädden hade några droppar
citron i sig. Över vispgrädden lade jag ytterligare en marängbotten. Sen
ett tunnt lager med vispgrädde. Hela tårtan fodrades sedan med
smörkräm. Smörkrämen smaksatte jag med väldigt starkt kaffe för att
balansera upp allt det söta. Tårtan kläddes sedan med marsipan.
Julgodis!
Här kommer en litet tips på väldigt snabbt och enkelt julgodis. Ta
kristalliserad (sockrad) torkad ingefära och hacka i småbitar. Bitarna
läggs sedan i knäckformar. Om man vill kan man även hacka nötter och
mandel och blanda med ingefärshacket.
Jag använde mig av lite av båda.
Smält choklad av valfri sort. Mörk choklad i kombination med just
ingefära är en av mina favoriter. Personligen brukar jag även undvika
blockchoklad. Detta är ju naturligtvis en smaksak men jag tycker att
viss blockchoklad kan ha en konstig bismak ibland.
Häll sedan chokladen i formen.
Försök
att täcka ingefäran så mycket som möjligt. Låt stelna och pynta efter
behag. Jag tog även kristyr över chokladen på några av mina så att de
blev vita. Om man använder kristyr så stelnar dessa inte lika fort som
de med choklad.
Lucas Mjölkfria Pingutårta
Min son avgudar Pingu så när han fyllde ett år bestämde jag mig för att göra en pingutårta! Min första tårta med sugarpaste. Tyvärr kom inte den gråa sugarpasten som jag skulle använda till sälen. Därför beslöt jag mig för att skippa sälen Rob. Fem minuter innan gästerna kom så ändrade jag mig dock och knåpade ihop en "snabbsäl" av den svarta sugarpasten.
Eftersom Lucas är överkänslig mot mjölkprotein var jag tvungen att göra tårtan mjölkfri.
Grattis älskade Lucas <3
Botten x 3
4 rumsvarma ägg
1 1/4 strösocker
1 dl vetemjöl
0,5 dl potatismjöl
50 grammjölkfritt smör tex Milda culiness
0,5 tsk bakpulver
Sätt ugnen på 175 grader.
Skilj äggvitor från gulor i två bunkar. Vispa äggvitorna med sockret.
Vispa ner äggulorna i äggvitorna. Vispa ner smöret lite i taget.
Sikta ner vetemjöl, potatismjöl och bakpulver samt vänd runt försiktigt till en jämn sockerkakssmet.
Häll sockerkakssmeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i ca 40
grader. Prova att sticka med en baksticka i sockerkaksbottnen. Är den
helt torr så är tårtbottnen klar.
Montering
Mellan bottnarna så hade jag marsansås. Marsansåsen som man kokar själv är mjölkfri under förutsättningen att man använder ett mjölkfritt alternativ att mixa med. Tex solhavre eller oatly. Skivad banan och hallon lades ovanpå marsansåsen. Hela tårtan fodrades sedan med chokladsmörkräm.
Chokladsmörkräm
100 g flytande mjölkfritt smör
3/4 pkt florsocker
3 msk solhavre
1 ½ msk kakao
3/4 pkt florsocker
3 msk solhavre
1 ½ msk kakao
Vispa smöret med elvispen, medan du fortsätter vispa på låg
fart tillsätter du florsockret lite åt gången.
När du har rört i mjölken och kakaon fortsätter du vispa ett par minuter så att den tjocknar
När du har rört i mjölken och kakaon fortsätter du vispa ett par minuter så att den tjocknar
Postenhatten på!!
En kär vän och kollega till mig brukade ofta skoja om att man måste ha postenhatten på! När han då sedan fyllde år och vi bestämde oss för att baka en tårta till honom var valet självklart...... En postenhatt naturligtvis.
4 st Sockerkaksbottnar som bas. Tyvärr ej hemlagade.
Bottnarna varvades med vaniljvisp, blåbärssylt, hallon och grädde. Lite marabouchoklad och mandelmassa som rivits tunnt finns också med.
Efter att själva basen var byggd började jag att kavla marsipan. Efter en liten stund kom sambon även kallad trollkarlen, och anslöt sig. Marsipanen var vanlig vit marsipan som vi sedan målade med vanlig gul karamellfärg. På locket målade vi postenloggan, även den i karamellfärg. När detta var gjort var det dags att pynta. Att det skulle vara frimärken på postenhatten var ju självklart. Även en annan postenlogga i form av ett hjärta kom med. Tårtan såg dock fortfarande lite tom ut så eftersom det faktiskt var en födelsedagstårta kompletterades den med en ros och ett paket. Trots allt detta pynt var det något som fattades. Trollkarlen tog då det som fanns kvar av den vita marsipanen och gjorde små vita stygn längs nästan hela ovansidan av hatten. En genialisk idé. Det blev genast mycket bättre!! Jag kompletterade stygnen med att måla små hål där stygnen hade gått upp. Sedan lade jag en skugga där . Skuggan och hålen är gjorda av kakao som blandats med lite vatten.
Man tager vad man haver sa Kajsa Varg.........
Strax efter att vi gjort bikupan fyllde jag år. Eftersom jag hade lite marsipan kvar gick jag till vår lokala Ica för att få lite inspiration bland hyllorna i baksektionen. Där fanns det....... marsipan.......... och karamellfärg...... Efter en snabb överläggning med mig själv konstaterade jag att det faktiskt fortfarande kliade i "tårtfingrarna". Raskt inhandlades därför fyra små flaskor karamellfärg och ja, själv hade jag faktiskt både pepparkaksformar och silverkulor hemma!
Resultatet: en färgglad lapptäckstårta.
Detta var ju som sagt var många år sedan nu. Idag skulle jag aldrig ha tillåtit fingeravtryck på tallriken innan jag fotade!!
Detta var ju som sagt var många år sedan nu. Idag skulle jag aldrig ha tillåtit fingeravtryck på tallriken innan jag fotade!!