Baksidan

Sherry Cherry Cake


 Mitt sista bidrag till Ögontävlingen var en sherry cherry cake. Här har jag använt mig av ett vanligt recept på kladdkaka som bas. Jag har på fri hand tagit lite extra av de "torra" ingredienserna för att balansera upp mot all vätska.


 Min kladdkaka

1 tsk Vaniljsocker
2 dl socker
3 msk kakao
2 ägg
1 1/2 dl mjukvispat smör
2 dl mjöl
2 msk honung
1 msk sirap
Till basreceptet har jag även tillsatt  rivet skal av 1/2 citron och1 1/2 dl sherry. Kakan har sedan gräddats i 170 grader i nedre delen av ugnen. Dekorerad med sherrygrädde, coctailbär och mandelflarn. Sidorna är täckta i kokos.


 

 

Chai Latte Terrin

Mitt fjärde bidrag i Fazer/ögon tävlingen var en chai latte terrin. Basen var hemgjorda chaikakor.



 Jag gjorde inget eget recept denna gång utan istället hittade jag ett perfekt recept hos Tant Russin:


Chaisnittar
ca 24 st
100 g rumsvarmt smör
1 dl farinsocker
1 msk ljus sirap
2 1/2 dl mjöl
1 msk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
1/2 tsk stött anis
1/2 tsk malen kardemumma
1/2 tsk malen nejlika
1/2 tsk malen kanel
1/2 tsk malen ingefära
1/2 tsk malen svartpeppar
1 msk vatten

* Eftersom jag inte bara är en marsipantiger utan även en kardemummatiger så dubblade jag dosen kardemumma.



Gör så här 
Sätt ugnen på 175˚C. Vispa smör, socker och sirap vitt och poröst med elvisp, använd visparna. Stöt anis i en mortel. Sikta ner mjöl, vaniljsocker, bakpulver och alla kryddorna i degen, tillsätt vatten och vispa med låg hastighet tills det blir en smulig deg. Tryck ihop smulorna med händerna till en deg i bunken. Ta upp degen på mjölad bänk. Dela den i delar som rullas ut till längder som är lika långa som plåten är bred. Lägg längderna på plåt med bakplåtspapper och platta till dem lite. Grädda i ca 20 minuter. Ta ut plåten och låt kakorna svalna lite innan varje längd delas i 8 diagonala bitar

Chaisnittarna hackade jag grovt och använde som frasig botten. Ovanpå ligger ett tjockt lager av hårt vispad vit chokladmousse smaksatt med lite vanilj. Över moussen ligger en hemgjord sås gjord på mörk choklad och smaksatt med starkt kaffe. Toppar allt gör en stor klick fluffig kanelgrädde.  




 

Kakor från Linz med engelsk sylt

Som utlovat så kommer här mitt tredje bidrag till Fazer tävlingen. Jag har inte bakat några andra småkakor än pepparkakor  på många år nu. Jag vet inte riktigt varför då hårda kakor faktiskt är mina absoluta favoriter, speciellt till frukost och speciellt om de är riktigt söta:)
För någon månad sedan fick jag iallafall en burk hemgjord sylt av min fina svärmor. Den var fraktad över ända från England och var gjord på massor av hallon samt tre (!) krusbär. En sådan unik present kan ju faktiskt inte bli annat än kakor:) Det var första gången jag gjorde syltkakor och det gick strålande.




 Syltkakor från Linz

 375 g vetemjöl 
250 g smör 
125 g florsocker
 2 msk vaniljsocker 
1 ägg 
2 tsk bakpulver 


Gör så här:


 Rör ihop smör, socker, mjöl, bakpulver, vaniljsocker och ägg till en jämn smet. 
Plasta in degen och ställ i kylen i 30 minuter.
 Kavla ut degen och stansa ut kakorna.
Stansa ett mindre hål i hälften av kakorna. Grädda i 180 C i ungefär 15 min . 
Bred de hela kakorna med sylt och lägg de med "hål" på som lock.





Dessa kakor var meningen att jag skulle frysa in och ha på min sons tvåårs kalas.
 Tyvärr var det faktiskt så goda, om jag nu får skryta lite, så jag och min sambo åt upp allihopa under kvällen! Fast jag kanske inte kan ta åt mig hela äran. Det var en enormt god sylt jag fick!!!

 

 

Tårta med päron och pepparmint

 Precis nu, när jag skulle starta upp min  nya fina bakblogg (jag samkör inlägg ett tag) så går kortläsaren sönder:( Tyvärr innebär detta att jag inte kan ladda upp några nya bilder för tillfället.  Ni får därför hålla till godo med ett av mina bidrag till Årets bak och dessertmästare 2012. Tyvärr blev jag inte utvald att tävla i år. Grymt besviken blev jag men jag måste säga att det var några väldigt vackra och goda bakverk som juryn hade valt ut.
Man kan fortfarande rösta på vem som ska få äran att bli den femte finalisten:
Som sagt var, väldigt spännande smakkombinationer kan man finna här. Om jag får välja tror jag att jag helst skulle smaka Malins - lakrits-och hallontårta med vitchokladganaché. Malin har dessutom varit snäll nog att skriva ut hela receptet. Det blir nog så att jag provar att baka den snart:)
Först skall jag dock påbörja ett av mina "hemliga" projekt som jag skall berätta mer om senare.




Här kommer ett av mina bidrag till tävlingen. Det är en vanlig tårta med dekorationer i marsipan. Jag älskar ju att dekorera i marsipan så att göra en tårta var tvunget. Bottnarna är bakade efter ett recept av  Leila Lindholm. Jag dubblar alltid det receptet dock. Tycker att bottnarna blir lika saftiga och goda men mer stabila. 
 Mellan anslagen ligger en hemgjord vaniljmousse som jag har tillsatt med 1,5 dl  päronkräm. Kombinationen vaniljmousse och päronkräm tycker jag personligen är riktigt härlig. Prova får ni se!
Andra lagret består grädde som jag vispade i pepparmintsessens. Jag vet att det låter som jag har bakat en tandkrämstårta! men den smakar inte så, jag lovar :)
 Essensen måste dock tillsättas varsamt, då det är lätt att det blir starkt istället för friskt!




Detta är en av mina favoriter då jag tycker tårtor ofta kan bli för söta. Speciellt de som har mycket dekorationer i sugarpaste eller marsipan.
Kanske inte det mest spännande bidraget, eller den mest avancerade tårtan men den var rolig att göra.




 

 

 

Ny tävling:) 






http://bakochdessert.se/tavling/allabidrag

Det är allas vår  Fazer /Ögon som anordnar sin årliga bak och dessert tävling. Ovan ser ni ett av bidragen som jag anmält.  Jag kanske överdrev lite när jag skickade in fem bidrag men, helt ärligt, jag hade kunnat skicka in så många fler:)  Det finns ju ingen bättre kick än att baka för en tävling:)
Jag kommer att lägga upp bilder och recept på mina bidrag här efter att tävlingen har stängt. Gå gärna in och titta på alla bidragen. Det finns många kreativa människor i vårt avlånga land.
Och håll en tumme för mig!!!!
Final på Centralstationen i Stockholm låter så enormt roligt!!!!

 

 

Kardemummakaka

 

Detta är min absoluta favoritkaka att baka. Detta på grund av den enkla anledningen att det är den godaste smet som finns!!! Kakan själv är dock inte heller så dum:)



 4 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
1 dl socker
2 tsk stött kardemumma
100 g smör (rumsvarmt)
1 ägg
2 dl mjölk
ströbröd
2 äpplen 
2 msk hackad mandel
 2 msk pärlsocker


 

Rör i hop mjöl, bakpulver, socker, kardemumma och smör. 
Tillsätt ägget och mjölk under omrörning. 
Vispa till en slät smet. 
Smöra och bröa en rund form med avtagbar kant. 
Häll i smeten. Skala och klyfta äpplena och tryck ned i smeten. 
Strö över mandel och pärlsocker. 
Grädda i nedre delen av ugnen på 225 grader i ca 30 minuter. 









Tävling

 

Jag vet att det har varit många tårtor den senste tiden (men det är ju så roligt:)) Hopas ni inte tröttnar. Här kommer ännu en:)
Jag hoppas verkligen att ni går in och röstar på min tårta, om ni tycker om den,  i Almondytävlingen:http://www.pimpmytarta.se/?id=1173



 

 

Tårta Royale

 



Oj oj oj, Stackars mig. Jag hade lite marsipan över . 
Så jag var ju helt enkelt tvungen att göra en tårta till.

Basen är sockerkaksbotten

3 ägg
3 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
75 g smör
1dl vatten
3 dl vetemjöl

 

Fyllning 1

Sylt sylt och mera sylt. Det var länge sedan jag gjorde en sylttårta så denna gång blev det inslag av den gamla hederliga klassikern.
Jordgubbssylt, blåbärssylt samt drottningsylt, vilket förvisso är en blandning av de två förstnämnda, blandades hej vilt i ett tjockt lager.


 

Fyllning 2

Inlagda päron halvor skars i tunna skivor och lades på botten. Saften/lagen från päronen blandades med grädde och lades i ett lager på päronen.





Fyllning 3

Marsansås som kokats tjock samt lite tårtmousse med vaniljsmak, färdigköpt, fick avsluta det sista lagret.



 

 

Tårta med blommor 


 Denna tårta tyckte min mamma var jättegod. Det är ett toppbetyg i särklass.


 

Basen är sockarkaksbotten

3 ägg
3 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
75 g smör
1dl vatten
3 dl vetemjöl

Smörj och bröa en form,. Jag tog ströbröd denna gång. Sätt ugnen på 175°C.
Vispa ägg och socker  pösigt med elvisp.
Vispa ned vaniljsocker och bakpulver.
Tillsätt vetemjölet.Smält smöret, häll i vatten och låt koka upp. 
Häll sedan det i smeten och vispa till det blir jämt. 
Häll smeten i formen och ställ in den i ugnen.
Grädda i nedre delen av ugnen i 175°C, ca 45 minuter.




 Sockerkakan (jag gjorde två) delades i fyra delar men jag använde bara tre delar.

Fyllning 1

1,5 dk kiviks päronkräm
2 msk marsanpulver
1,5 dl mjölk

Fyllning 2 

Smörkräm
100 g  smör
3/4 pkt florsocker
3 mskv mjölk
1 ½ msk kakao

Lemoncurd


Fyllning 3

Tårtmousse med hallonsmak

Efter det dekorerades tårtan med marsipan. Även blommorna är gjorda i marsipan. Spetsen runtomkring är däremot gjord i sugarpaste.










Nötbotten med chokladmousse, nötter och kolasås

 


 Jag gjorde en liten kaka. Rubriken talar ganska klart om vad den består av.

 Nötbotten 
3 dl hasselnötter
ca 200 gram
4 äggvitor3 dl strösocker eller florsocker
Sätt ugnen på 200 grader. Rosta nötterna i 10 min i mitten av ugnen i en långpanna
Sänk ugnsvärmen till 150 grader.
Mal nötterna i nötkvarn, hacka fint för hand eller kör i matberedare med kniven.
Vispa äggvitorna till hårt skum. Tillsätt florsockret och vispa ytterligare någon minut.
Vänd ned nötterna försiktigt och häll i en stor form.
Grädda i 15 min. 
Låt bottnarna kallna innan de lossas. 


Chokladmousse
100 g choklad, gärna mörk
2 st äggulor
0,5 dl starkt kaffe
3 msk florsocker
2,5 dl vispgrädde
Smält chokladen försiktigt och låt svalna till under 65°C (annars kan äggulorna koagulera).
Rör ner äggulorna en i taget. Rör ordentligt mellan varje.
Låt smeten svalna.
Rör ner kaffe och florsocker.
Vispa grädden, inte för hårt, och rör ner den i smeten till en jämn smet.
Ställ in i kylen och låt stå en stund.






Blomstertårta med pärlor

 



Gjorde en snabb tårta när vi hade besök för en tid sedan. Tyvärr blev den lite rinnig. Tror att det var på grund av de färska jordgubbarna. 
Sockerkaksbottnar och marängbottnar med lemoncurd, grädde och smörkräm. Täckt med blå marsipan. Detaljer i turkos marsipan, vit sugarpaste och mjuka sockerpärlor.





Kaka med trädgårdens röda vinbär


Vi har hela trädgården fulla med vinbär. Därför gjorde jag en enkel, men väldigt god kaka.



75 g smör eller margarin
3 ägg
2 dl strösocker
2,5 dl vetemjöl
1,5-2 dl röda vinbär
0,75 dl kokosflingor
 

Smörj en form. Bröa den med kokosflingor istället för vanligt ströbröd. Smält smöret eller använd flytande margarin. Tillsätt ägg, socker, vaniljsocker och vetemjöl och rör till en jämn smet.
Häll smeten i formen. Lägg på vinbären.
Grädda kakan i nedre delen av ugnen. 200 grader, i 25 minuter. Den ska vara lite gyllenbrun.
Låt svalna!






  Knapriga muffins med rödbetor





 3 (ca 350) g rödbetor
2 1/2 dl valnötter
3 ägg
 3 dl rårörsocker
1 tsk vaniljsocker
2 krm flingsalt
1 dl olja
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver

Sätt ugnen på 175 C. Skala och riv rödbetorna fint. Bryt eller hacka valnötterna grovt
Vispa ägg, socker, vanilj och salt poröst. Rör ner rödbetor, valnötter och oljan.
Blanda vetemjöl och bakpulver och vänd ner i smeten.
Häll smeten i muffinsformar.
Grädda i ugnen i ca 25 minuter. Låt svalna på galler.

Frosting

200 g färskost
50 g smör
1 1/2 dl florsocker
Rivet skal av citron

Rör ihop färskosten med smöret. Rör sedan i florsocker och smaksätt med citronskal eller lite citronsaft.

 

 

 

Ett litet tips guld värt!

 

 



Återigen dags för den klassiska kladdkakan!!! Jag fullkomligt älskar att beströ mina bakverk med nötter, strössel och speciellt pärlor. Pärlorna kan dock vara lite besvärliga eftersom de oftast är så hårda. Gissa om jag blev glad när upptäckte att det fanns mjuka sockerpärlor att beställa från Strössel och annat. 

Sockerpärlorna hittar du här: http://www.strosselannat.se/parlor/socker-parlor-mjuka-4mm-parlemovita-50-g.html





Mikaelas Snickerskaka i två våningar 

 

 

 

Det här receptet är egentligen en kombination av två olika recept. samt lite tillägg. Egentligen är det väl kanske fusk att kalla det "mitt recept" men i brist på annat namn  så...

Basen kommer från Leila Lindholms "maffig chokladtårta med peanutbutter frosting":
 
200 g smör
3 dl ljust muscovadosocker
1 dl ljus sirap
4 st ekologiska ägg
5 dl vetemjöl
1.5 dl kakao av god kvalitet
3 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 nypa salt
3 dl mjölk
200 g mörk kvalitetschoklad 70%
smör till formen 

  Sätt ugnen på 175 grader. Vispa smör, muscovadosocker och sirap krämigt. Separera äggen och rör ner gulorna i smörkrämen. Blanda vetemjöl, kakao, bakpulver, vaniljsocker och salt. Vänd försiktigt ner mjölken och de torra ingredienserna i äggsmeten. Smält chokladen i ett vattenbad och vänd försiktigt ner den i smeten. Vispa vitorna till ett hårt skum och vänd ner dem i smeten. Fördela smeten i 2 smörade kakformar av olika storlek med löstagbar botten. Se till att smeten bredes ut jämt över formen.
Grädda i mitten av ugnen, i cirka 15 minuter. Låt svalna och lossa försiktigt från formarna.

 

 


Fyllningen i tårtan kommer från Tove Nilssons recept "chokladtårta Snickers"

Fyllning - Peanut butter cream 

 3 dl jordnötssmör   
4 dl cream cheese
2 dl florsocker 
2 dl vispgrädde
Mosa ihop jordnötssmör, cream cheese och socker med en slev.
  Vispa grädden och vänd in i smeten. 
Bred krämen rikligt mellan tårtbottnarna. Jag delade bottnarna så att jag hade fyra stycken att lägga fyllning mellan.
  Som frosting hade jag två olika. En på den nedra delen och en anna på den övre. Båda kommer från ovanstående recept. 

Toves ljus chokladfrosting - bas   

100 g mörk choklad 70%
125 g mjölkchoklad, tex Marabou
1.35 dl vispgrädde
1 msk glykossirap eller vit sirap
175 g smör, rumstempererat

Finhacka chokladen och lägg i en bunke.  Koka upp grädde och sirap i en kastrull.Häll den varma blandningen över chokladen och låt stå 2 minuter.
Rör till en jämn chokladsmet. Låt svalna.
Vispa med en elvisp in det rumsvarma smöret i bitar i chokladsmeten.  
 Smeten ska bli helt slät.

Leilas Peanutbutterfrosting - top 
 1.5 dl mjukt jordnötssmör
8 dl florsocker
1 dl kakao av god kvalitet
2 tsk vaniljsocker
300 g Philadelphiaost
2 msk varmt kaffe 
Rör försiktigt ihop alla ingredienser.
Låt sedan frostingen stelna till ca 30 minuter i kyl eller frys.


Efter att frostingen appliceras smälte jag japp med mjölkchoklad, aningens vit choklad och lite fluff. Detta fick sedan stelna till en härlig topping. Som avslutning lade jag kokosflingor runt basen med en inre ring av chokladströssel. Tårtan toppades sen med blandade salta nötter samt enstaka röda coctailbär.

 

 

 

I det enkla finns det goda! 

 

 




En av de absolut godaste kakor jag vet är en enkel vanlig kladdkaka. Den måste dock vara bra gräddad. Just exakt så att den är både fast men väldigt "kladdig", söt men inte för söt. Genom åren har jag provat många recept och slutligen hamnat med mitt bästa recept. En fusion av alla de provade.


Min kladdkaka 

 

1 tsk vaniljsocker
2 dl socker
3 msk kakao
2 ägg
1 1/2 dl flytande margarin/smör
2dl mjöl
1 1/2 dl riven kokos
2 msk honung
1 msk sirap





Rör ihop allt i en skål. Häll i en smord form. Jag brukar alltid använda kokos även till formen eftersom jag tycker ströbröd kan göra kakan lite torr. Kakan gräddas i 180 grader i mitten av ugnen. Jag anger ingen tid eftersom jag har märkt att det varierar så väldigt kraftigt beroende på ugn. Jag har under årens lopp gräddat denna kaka i allt från 20 minuter till 1 och en halv timme. 

Jag vill dock påpeka att jag personligen tycker kakan blir som allra bäst om man gör en dubbel sats!






Oäkta Muffins med Falsk Frosting - Man tager vad man haver II 

 

 

 



Tisdagen var väldigt grå förra veckan så jag beslöt att piffa upp den med lite muffins. Eftersom jag i vanlig ordning saknade en herrans massa ingredienser så blev frostingen något annorlunda. I brist på annat använde jag mig av marsansås. Marsansåsen var av det slag du kokar själv, dvs den mjölkfria varianten. Jag gjorde den tjockare genom att  dels blanda den lite extra tjock samt dels vid koktidens slut, reda ut den med både lite vanligt mjöl och Maizena.  Det fungerade faktiskt relativt bra. Som slutkläm lade jag sedan ett väldigt tunnt lager vispgrädde runt. Basen är gjord från ett utav Leilas recept på "vanlig" sockerkaka . Receptet gjorde jag sedan lite mer personligt med extra tillägg av hackade nötter, mandel, honung och en liten gnutta kardemumma
 
Ingredienser
3 st ägg 
2.5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
50 g smör
1 dl mjölk
3.5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 st nypa salt
skal av 1 citron
 

Mikaelas variant: Ca 2 dl blandade nötter och mandel, ca 2- 3 msk honung, ca 1 msk kardemumma.

Gräddas i  muffinsformar. 175 grader i mitten av ugnen i 25-30 minuter. Låt svalna. Ha på den falska frostingen. 

 

 

 

 

 

Grå tårta - piffa upp en tråkig dag

 



Den grå sockerpastan, som jag skulle använt till sälen Rob på Pingutårtan, kom så småningom. 
Jag var ju därför bara tvungen att göra en liten tårta till......denna är dock inte mjölkfri.
Bottnar av hembakade kladdkakor. Fyllning  med banan och marsansås.
Lite riven mörk choklad. Kokos ovanpå. Tunnt lager foder av smörkräm.

Smörkräm 
100 g  smör
3/4 pkt florsocker
3 mskv mjölk
1 ½ msk kakao

 Blommorna har sockerpärlor i mitten.
Jag valde att göra både löven och blommorna ganska tjocka eftersom jag bara hade grått och ingen annan färg.

 








Katastroftårta

 



 Vissa dagar går det inte så bra att baka. Jag mäter fel, tappar ägg etc.
 Till och med fotot blev tråkigt. Tårtan blev dock jättegod.

Botten - Kaka utan ägg
50 g smör
4½ dl Vetemjöl
3 dl socker
2 tsk vaniljsocker
3 tsk bakpulver
2 dl  vatten

Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret och låta det kallna lite grann. Blanda vetemjöl, socker, bakpulver och vaniljsocker. Rör ner mjölken och till sist det smälta smöret. Rör om till en fin och jämn smet. Häll ner smet i en smörjd och ströbröds strödd sockerkaksform. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 45 minuter. 



 


På botten hade jag ett riktigt tjock lager Nutella. Sedan lade jag på en marängbotten. På marängbotten lade jag på ett tjockt lager citronmousse och ett tunnt lager med vispgrädde. Även vispgrädden hade några droppar citron i sig. Över vispgrädden lade jag ytterligare en marängbotten. Sen ett tunnt lager med vispgrädde. Hela tårtan fodrades sedan med smörkräm. Smörkrämen smaksatte jag med väldigt starkt kaffe för att balansera upp allt det söta. Tårtan kläddes sedan med marsipan.



 

 

 

 

Julgodis!

 


  

Här kommer en litet tips på väldigt snabbt och enkelt julgodis. Ta kristalliserad (sockrad) torkad ingefära och hacka i småbitar. Bitarna läggs sedan i knäckformar. Om man vill kan man även hacka nötter och mandel och blanda med ingefärshacket. 
Jag använde mig av lite av båda. Smält choklad av valfri sort. Mörk choklad i kombination med just ingefära är en av mina favoriter. Personligen brukar jag även undvika blockchoklad. Detta är ju naturligtvis en smaksak men jag tycker att viss blockchoklad kan ha en konstig bismak ibland.
Häll sedan chokladen i formen. 
 Försök att täcka ingefäran så mycket som möjligt. Låt stelna och pynta efter behag. Jag tog även kristyr över chokladen på några av mina så att de blev vita. Om man använder kristyr så stelnar dessa inte lika fort som de med choklad.











 

Lucas Mjölkfria Pingutårta


 Min son avgudar Pingu så när han fyllde ett år bestämde jag mig för att göra en pingutårta! Min första tårta med sugarpaste. Tyvärr kom inte den gråa sugarpasten som jag skulle använda till sälen. Därför beslöt jag mig för att skippa sälen Rob. Fem minuter innan gästerna kom så ändrade jag mig dock och knåpade ihop en "snabbsäl" av den svarta sugarpasten.
Eftersom Lucas är överkänslig mot mjölkprotein var jag tvungen att göra tårtan mjölkfri.

Grattis älskade Lucas <3
 


Botten x 3

4 rumsvarma ägg
1 1/4 strösocker
1 dl vetemjöl
0,5 dl potatismjöl
50 grammjölkfritt smör tex Milda culiness
0,5 tsk bakpulver
Sätt ugnen på 175 grader.  
Skilj äggvitor från gulor i två bunkar.  Vispa äggvitorna med sockret.  
Vispa ner äggulorna i äggvitorna. Vispa ner smöret lite i taget. 
Sikta ner vetemjöl, potatismjöl och bakpulver samt vänd runt försiktigt till en jämn sockerkakssmet.  
Häll sockerkakssmeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i ca 40 grader. Prova att sticka med en baksticka i sockerkaksbottnen. Är den helt torr så är tårtbottnen klar.

Montering

Mellan bottnarna så hade jag marsansås. Marsansåsen som man kokar själv är mjölkfri under förutsättningen att man använder ett mjölkfritt alternativ att mixa med. Tex solhavre eller oatly. Skivad banan och hallon lades ovanpå marsansåsen. Hela tårtan fodrades sedan med chokladsmörkräm.

Chokladsmörkräm

100 g flytande mjölkfritt smör
3/4 pkt florsocker
3 msk solhavre
1 ½ msk kakao

Vispa smöret med elvispen, medan du fortsätter vispa på låg 
fart tillsätter du florsockret lite åt gången.
När du har rört i mjölken och kakaon fortsätter du vispa ett par minuter så att den tjocknar

 




 

 

Postenhatten på!!


En kär vän och kollega till mig brukade ofta skoja om att man måste ha postenhatten på!  När han då sedan fyllde år och vi bestämde oss för att baka en tårta till honom var valet självklart...... En postenhatt naturligtvis.


4 st Sockerkaksbottnar som bas. Tyvärr ej hemlagade.
Bottnarna varvades med vaniljvisp, blåbärssylt, hallon och grädde. Lite marabouchoklad och mandelmassa som rivits tunnt finns också med.


Efter att själva basen var byggd började jag att kavla marsipan. Efter en liten stund kom sambon även kallad trollkarlen, och anslöt sig. Marsipanen var vanlig vit marsipan som vi sedan målade med vanlig gul karamellfärg. På locket målade vi postenloggan, även den i karamellfärg. När detta var gjort var det dags att pynta. Att det skulle vara frimärken på postenhatten var ju självklart. Även en annan postenlogga i form av ett hjärta kom med. Tårtan såg dock fortfarande lite tom ut så eftersom det faktiskt var en födelsedagstårta kompletterades den med en ros och ett paket. Trots allt detta pynt var det något som fattades. Trollkarlen tog då det som fanns kvar av den vita marsipanen och gjorde små vita stygn längs nästan hela ovansidan av hatten. En genialisk idé. Det blev genast mycket bättre!! Jag kompletterade stygnen med att måla små hål där stygnen hade gått upp. Sedan lade jag en skugga där . Skuggan och hålen är gjorda av kakao som blandats med lite vatten.







 


 

 Man tager vad man haver sa Kajsa Varg.........

 



Strax efter att vi gjort bikupan fyllde jag år.  Eftersom jag hade lite marsipan kvar gick jag till vår lokala Ica för att få lite inspiration bland hyllorna i baksektionen. Där fanns det....... marsipan.......... och karamellfärg...... Efter en snabb överläggning med mig själv konstaterade jag att det faktiskt fortfarande kliade i "tårtfingrarna".  Raskt inhandlades därför fyra små flaskor karamellfärg och ja, själv hade jag faktiskt både pepparkaksformar och silverkulor hemma!






Resultatet: en  färgglad lapptäckstårta.
 Detta var ju som sagt var många år sedan nu. Idag skulle jag aldrig ha tillåtit fingeravtryck på tallriken innan jag fotade!! 







 

 

 

 

 

Och allt har en början....

För många år sedan nu fyllde en kär vän 30 år. Hans önskelista såg ut som följande:

 

1. Ost

2. En bikupa

3. Att Anna kommer på mitt kalas

4. En björn

 

 Eftersom jag inte är Anna och eftersom björnar är så svåra att slå in så valde jag mellan de två återstående alternativen. Idéen att göra en tårta slog mig plötslig, och rent spontant tyckte jag att en bikupa skulle vara roligare att göra än en ost.

Att min käre gode vän är diabetiker och att en tårta kanske då är det absolut olämpligaste att ge bort... ja det hade jag inte en tanke på. Här skulle bakas!!! Och snyggt skulle det bli. Vid den här tiden hade ännu alla dessa underbara ting som finns idag, inte kommit till Sverige än. Det fanns ingen sugarpaste, inget glitter eller speciell modellpasta. Vi var utelämnade till marsipan, karamellfärg, mandelmassa och, om vi hade tur, strössel i form av silverkulor.

Alla som har någon erfarenhet av att baka vet att dessa ingredienser inte är de lättaste att jobba med. Att färga mandelmassa brukar sluta med någon slags ojämn färgsättning som närmast kan liknas vid ett batiktyg och marsipanen svettas som full finne i en bastutävling så fort den kommer ut ur kylskåpet!

Med assistans av min älskade så skapades iallafall den första tårtan. Och fler skulle det bli......

 

Under kupan gömmer sig:

 

 

 

 

 

 

 

 sockerkaksbotten, vaniljvisp, vispgrädde, blåbärssylt och  färska hallon. Byggnadsmaterial på fasaden är marsipan som färgats med gul karamellfärg. Kakao användes för att lägga skuggor. Biets vingar är mandelspån. Pyntgele till detaljer.


©  Trolltider Olovson